Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών, παρά τη συνολική πτώση της αγοράς, κατέγραψε τη χρήση 2017 – 2018 η «Κωτσόβολος» αυξάνοντας την ίδια ώρα το μερίδιο αγοράς της. Για την τρέχουσα χρήση 2018 -2019 η εταιρεία δεν θεωρεί εκτός πραγματικότητας ο τζίρος της να φτάσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, μέσα από τη βελτίωση των πωλήσεων, την αύξηση της μέσης τιμής των πωλούμενων προϊόντων, αλλά και την οργανική ανάπτυξη μέσα από επενδύσεις σε νέα καταστήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Γιάννης Βασιλάκος

κατά τη χρήση από 1/5/2017 έως 30/4/2018 οι πωλήσεις της «Κωτσόβολος» διαμορφώθηκαν σε 457,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,2% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση, ενώ σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων η αύξηση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 11%. Τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, κατά 58%, φτάνοντας τα 15,1 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα, βεβαίως, της αύξησης των πωλήσεων, αλλά και της βελτίωσης της παραγωγικότητας, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 20,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 40% σε σύγκριση με την χρήση 2016/2017.

Οι εκτιμήσεις του κλάδου δείχνουν ότι η αγορά την περίοδο 2018-2019 θα καταγράψει οριακή αύξηση, 1%, περίπου ενώ οι πωλήσεις φέτος θα επηρεασθούν κυρίως από τρεις παραμέτρους: τις πωλήσεις κλιματιστικών μηχανημάτων και τηλεοράσεων, καθώς και τις πωλήσεις κατά την διεξαγωγή της Black Friday τον Νοέμβριο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες έχουν επηρεάσει αρνητικά μέχρι τώρα τις πωλήσεις κλιματιστικών, ενώ από την άλλη οι πωλήσεις τηλεοράσεων λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου έχουν ενισχυθεί πέραν των αρχικών προβλέψεων. Μάλιστα, η τάση σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο είναι οι καταναλωτές να αγοράζουν τηλεοράσεις περισσότερων ιντσών, γεγονός που σημαίνει μετατόπιση σε ακριβότερα προϊόντα. Σε ό,τι αφορά την Black Friday, το θεσμό των μεγάλων προσφορών που πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της «Κωτσόβολος» υποστήριξε ότι «ίσως και φέτος θα μπορέσει να δώσει ώθηση στις πωλήσεις», προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος μείωσης της θετικής επίδρασή της στην περίπτωση που αυτή επιμηκυνθεί σε διάρκεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της «Κωτσόβολος» κατά το τρίμηνο στο οποίο περιλαμβάνεται η Black Friday του 2017 (τέταρτο του ημερολογιακού έτους και τρίτο για το οικονομικό έτος της «Κωτσόβολος») αυξήθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Καθοριστικό επίσης ρόλο διαδραματίζει η ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και η ραγδαία ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών (τύπου Airbnb), καθώς οι ιδιοκτήτες σπιτιών ή δωματίων προς ενοικίαση τα εξοπλίζουν με ολοένα και πιο σύγχρονες συσκευές.

Κατά την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία υλοποίησε επενδύσεις συνολικού ύψους 10,4 εκατ. ευρώ, ενώ ισόποσες επενδύσεις αναμένονται και για τη χρήση 2018 - 2019. Ο επενδυτικός σχεδιασμός της «Κωτσόβολος» περιλαμβάνει τη λειτουργία δύο νέων καταστημάτων, τη μεταστέγαση τεσσάρων και την ανακαίνιση πέντε υφιστάμενων σημείων πώλησης, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος που βρίσκεται εντός του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens». Οι περιοχές όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον είτε για νέα καταστήματα είτε κυρίως για μεταστεγάσεις είναι το Παγκράτι, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη ενώ θα συνεχισθεί το μοντέλο της ανάπτυξης στο κέντρο των πόλεων. Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν επίσης νέα συστήματα διαχείρισης των προϊόντων, καθώς και νέα πλατφόρμα για το ηλεκτρονικό εμπόριο.