Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Δημοσιεύτηκε η ετήσια Έκθεση “Global Powers of Retailing 2023” της Deloitte, που αναλύει και κατατάσσει τις 250 μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση είναι βασισμένη στα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για το οικονομικό έτος 2021, αξιολογεί τις εταιρείες που παρουσιάζουν την ταχύτερη ανάπτυξη και αναλύει την απόδοσή τους σε γεωγραφικές περιοχές δραστηριοποίησης και κατηγορίες προϊόντων.

Επιπρόσθετα, παρέχει μια εκτίμηση για τις σημαντικότερες οικονομικές εξελίξεις το 2023, διερευνά τις επίκαιρες τάσεις του λιανικού εμπορίου ως προς τη βιωσιμότητα και το μέλλον του φυσικού καταστήματος και παραθέτει αναφορές ηγετικών στελεχών του κλάδου για τις σχετικές δράσεις των εταιρειών τους. Ίσως η πιο σημαντική επισήμανση που ξεχωρίζει μέσα στην έκθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 8,5% που παρουσίασαν οι 250 κορυφαίοι λιανέμποροι, με τους 10 επικεφαλής του κλάδου να αυξάνουν τις πωλήσεις τους κατά 8%.

Πρωτοπόρος της σχετικής λίστας είναι για ακόμα μία χρονιά η Walmart, η οποία μαζί με την Amazon, ωφελήθηκαν από την αυξημένη χρήση των ψηφιακών καταστημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτή. Στην πλειονότητά τους, οι 10 κορυφαίοι λιανέμποροι ενίσχυσαν τις ψηφιακές τους δυνατότητες μέσω της κεφαλαιοποίησης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, τόσο εντός του καταστήματος όσο και για την ανάπτυξη και βελτίωση των εναλλακτικών καναλιών διεπαφής (Omni-channel) με την πελατειακή τους βάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Όμιλος Σκλαβενίτη είναι η μοναδική ελληνική επιχείρηση λιανεμπορίου που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 250 κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως, παρουσιάζοντας ανάπτυξη των πωλήσεών του κατά 5,1% για το οικονομικό έτος 2021 με τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών να ανέρχεται πολύ κοντά στο επίπεδο των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.