Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μαρτίου η τελετή ίδρυσης της «Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta», στις εγκαταστάσεις της Terra Creta, στο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Νίκος Καλογερής, αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά, ο Αντώνης Ροκάκης, πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων, ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου, διευθύνων σύμβουλος ΕΛΓΟ Δήμητρα, καθώς και πλήθος συνεργατών και παραγωγών.

Η Ακαδημία Ελιάς Terra Creta, που αποτελεί μέλος του ομίλου Μέλισσα Κίκιζας, αποτελεί την εξέλιξη της «Ομάδας Παραγωγών», που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει η Terra Creta και πλέον οργανώνεται στα πρότυπα της Ακαδημίας Σίτου Μέλισσα Κίκιζας, που λειτουργεί ήδη από το 2012. Στόχος της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta είναι η αναβάθμιση της παραγωγής ελιάς μέσω της παροχής θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων στους αγρότες καθώς και με τη χρήση ολοκληρωμένης ψηφιακής παρακολούθησης της καλλιέργειας και συστημάτων γεωργικών προειδοποιήσεων Ευφυούς Γεωργίας.

Μεγάλη έμφαση πρόκειται να δοθεί στη χρήση ορθών γεωργικών πρακτικών, που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαντολλογικού αποτυπώματος της καλλιέργειας, ενώ οι γεωπόνοι της εταιρείας θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα από τους παραγωγούς, προκειμένου να προσφέρουν επιτόπου εξατομικευμένες συμβουλές.

Παράλληλα η Μέλισσα Κίκιασς συνάπτει στρατηγική συνεργασία με την Neuropublic που εστιάζει στην εφαρμογή του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense στην καλλιέργεια ελιάς και συγκεκριμένα στην εγκατάσταση 8 αγρομετεωρολογικών σταθμών σε 1.400 στρέμματα ελαιόδεντρων στην περιοχή των Δήμων Πλατανιά και Κισσάμου, που ανήκουν σε παραγωγούς της Terra Creta, brand που βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» της Μέλισσα Κίκιζας. Μάλιστα, η εν λόγω σύμπραξη αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της γνωστής και πολυβραβευμένης μάρκας ελαιοκομικών προϊόντων για καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων, βελτίωση της παραγωγής καθώς και επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών στόχων. Το gaiasense είναι μια ελληνική καινοτομία, που παντρεύει
τις τεχνολογίες πληροφορικής με την αγρονομική επιστήμη με ολιστικό τρόπο. Είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της παραγωγής, που λαμβάνει και επεξεργάζεται δεδομένα από πολλαπλές πηγές.