Εσοδα ύψους 788 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021, μέγεθος που είναι ελαφρώς μειωμένο, κατά 1,2%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ωστόσο, στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στα 717 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 1,4% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020, που είχε επηρεαστεί ελάχιστα από την πανδημία COVID-19. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερα ακόμη και σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, «επίδοση που είναι αξιοσημείωτη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία Ebitda μετά από μισθώσεις (AL) του ομίλου αυξήθηκε κατά 1,6% στα 301,2 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) να διαμορφώνεται στο 38,2%, αυξημένο κατά 100 μονάδες βάσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) σημείωσε αύξηση 3,5%, στα 298,3 εκατ. ευρώ, με ισχυρό προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA (AL) στο 41,6%.
Η κινητή στη Ρουμανία κατέγραψε προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) 2,9 εκατ. ευρώ, λόγω της πίεσης στα έσοδα από υπηρεσίες, συγκεκριμένων προβλέψεων, καθώς και της μετάβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο αποκλειστικά κινητής τηλεφωνίας με βραχυπρόθεσμους στόχους την επίτευξη του διαχωρισμού και τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.
«Το 2021 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα βγαίνει σταδιακά από την κρίση, επενδύοντας στρατηγικά στον εκσυγχρονισμό των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και στην ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών. Ο όμιλος ΟΤΕ είναι, περισσότερο από ποτέ, έτοιμος να συμβάλει στον μετασχηματισμό της χώρας, έχοντας κάνει σημαντική πρόοδο στον δικό του μετασχηματισμό και στην αναδιοργάνωσή του. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επιδόσεις μας, για να επιτύχουμε ένα ισχυρό 2021, προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων μας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», ανέφερε, χθες, ο κ. Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου του 2021.
Ανά τομείς, κατά το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε ρεκόρ στις νέες συνδέσεις υπηρεσιών οπτικής ίνας, που διαμορφώθηκαν σε 60.000, με τον συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων να ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο. Ο ρυθμός διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας συνέχισε να ενισχύεται, έχοντας, πλέον, αγγίξει το 46% του συνόλου των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών, μια αύξηση 8% σε ετήσια βάση.
Στις υποδομές οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), η διαθεσιμότητα φθάνει τις 360.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τον ΟΤΕ να θέτει τον πήχυ στις 500.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο αριθμός των συνδρομητών FTTH ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 25.000, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνολικής διαθεσιμότητας τέτοιου είδους συνδέσεων και επιδιώκεται να αγγίξει το 25% τα επόμενα χρόνια.
Οσον αφορά την πληθυσμιακή κάλυψη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), έχει, ήδη, διαμορφωθεί στο 45%, ενώ επιδιώκεται να αγγίξει το 50% στα τέλη του 2021.
Στην Cosmote TV, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών ανήλθε στις 578.000, αυξημένος κατά 3,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας 3.000 καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο.
Για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Super League, ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε πως ο ΟΤΕ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά βρίσκεται μακριά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος.