Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η ELPEN ξεκινά τη δραστηριοποίησή της στον χώρο του διαβήτη, έχοντας αναλάβει την επιστημονική ενημέρωση και προώθηση της αλογλιπτίνης, μίας νέας θεραπείας για την αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2, η οποία αποτελεί προϊόν έρευνας της φαρμακευτικής εταιρείας Takeda. Mε αφορμή τη συγκεκριμένη συνεργασία, ο κ. Αλέξανδρος Γκίνης, Ιατρός - Ενδοκρινολόγος και Medical Director Takeda, ανέλυσε το ζήτημα του Διαβήτη σε ομιλία που προσέφερε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας της ELPEN. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η αλογλιπτίνη αποτελεί θεραπεία για την αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 2, η οποία ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων του ενζύμου DPP-4 και είναι κατάλληλη για ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα γιατί δεν εμφανίζει αλληλεπιδράσεις, καθώς και για νεφροπαθείς, ηπατοπαθείς και ηλικιωμένους ασθενείς.

 

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα που εμφανίζει η αλογλιπτίνη έναντι των παλαιοτέρων θεραπειών, ο κ. Γκίνης ανέφερε: «Πρώτα από όλα, αποτελεί φάρμακο καινούριας τεχνολογίας που ενσωματώνεται στη δομή του ενζύμου. Είναι δηλαδή ειδικά σχεδιασμένο για να κρατήσει παρατεταμένα και εκλεκτικά δεσμευμένο εκείνο το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την πρωτεΐνη που επιδεινώνει τη δράση της ινσουλίνης. Το συγκεκριμένο ένζυμο ονομάζεται DPP 4 και η αλογλιπτίνη αποτελεί τον αναστολέα του. Από την άλλη, είναι από τα λίγα φάρμακα που έχει τεκμηριωμένη ασφάλεια στο καρδιαγγειακό σύστημα κι αυτό προκύπτει από την τεκμηρίωση που για πρώτη φορά υπάρχει από σχετική συγκριτική μελέτη με φάρμακα σουλφονυλουρίας. Να σημειωθεί επίσης, ότι η αλογλιπτίνη εμφανίζει εξαιρετικά παρατεταμένη και εξειδικευμένη δράση».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τη συγκεκριμένη συνεργασία, ο κ. Γκίνης σημείωσε: «Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι μια παγκόσμια εταιρεία ανάπτυξης και έρευνας όπως είναι η Takeda, συνεργάζεται με μια ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία που έχει χαράξει μια τόσο σημαντική πορεία στον χώρο του φαρμάκου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Οι συνεργασίες αυτές δείχνουν ότι, όταν υπάρχει η πρόθεση, μπορούν να δημιουργηθούν αξιόλογα αποτελέσματα, ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε».

 

 

<