Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, που αποβλέπει στην ενίσχυση του έργου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αφορά η έκθεση "Προσφορά", η οποία θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στις 7 μμ, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Πρόκειται για την έκθεση 60 έργων 45 σύγχρονων καλλιτεχνών, που θα παρουσιαστούν για δύο μήνες στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με κύριο στόχο την προσφορά, καθώς μετά το πέρας της θα οδηγήσει στη δημοπρασία τους. Από τα έσοδα, το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί υπέρ του Μουσείου κι ένα μικρό στους καλλιτέχνες ως αναγνώριση του ταλέντου και της προσφοράς τους. 

Η πρωτοβουλία ανήκει στη εθελοντική κίνηση "Συμμαχία για την Ελλάδα", που δημιουργήθηκε το 2010 από θεσμικούς φορείς του κλάδου της επικοινωνίας, με άξονες δράσης τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και τον εθελοντισμό και κύριο στόχο την τόνωση της αγοράς. Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνου Στεφανίδη. 

"Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και φωτογραφίες θα εκτεθούν στις εμβληματικές αίθουσες των αρχαίων 'κλασικών' γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με σκοπό όχι το νοηματικό δέσιμο ή τη σύγκριση, αλλά την προσφορά, την τόνωση του εθελοντισμού και της χορηγίας. Με άλλα λόγια, την έκθεση δεν χαρακτηρίζει η αντιπαράθεση, αλλά η παράθεση, ενώ ο σκοπός της είναι ευγενής, καθώς οι καλλιτέχνες προσφέρουν 'τα σα εκ των σων', τα ταπεινά δημιουργήματά τους, που λες και πια δεν τους ανήκουν, στον βωμό της τέχνης που ενδημεί στο πρώτο μουσείο της χώρας μας", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου, δρ. Γεώργιος Κακαβάς, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. 

Εξάλλου, ο Γιώργος Καλούδης, γενικός διευθυντής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Συμμαχία για την Ελλάδα" -που μεταξύ άλλων στήριξε και την κυκλοφορία των δύο διαφημιστικών σποτ για το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Νομισματικό Μουσείο- πληροφόρησε ότι έχουν ήδη σταλεί 3.000 προσκλήσεις στον επιχειρηματικό και πνευματικό κόσμο, τους πιθανούς αγοραστές των έργων, καθώς και 2.500 e-mail, στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τη γνωστοποίηση της έκθεσης. 

Μια προσπάθεια "να ξαναδούμε το παρελθόν μέσα από τη ματιά του σήμερα", χαρακτήρισε την έκθεση "Προσφορά" ο κ. Στεφανίδης, συμπληρώνοντας ότι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί εκθέτουν "υπό τη σκιάν των αγλαών μορφών του παρελθόντος", χωρίς να τίθεται θέμα σύγκρισης ή παραλληλισμών. 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Kalos & Klio, Νίκος Αγγελίδης, Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Γκάκικ Αλτουνιάν, Κώστας Ανανίδας, Μανώλης Αναστασάκος, Μαρία Αναστασίου, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος, Στάθης Βατανίδης, Ιόττοφ Βέντζι, Χρύσα Βέργη, Στέλιος Γαβαλάς, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Ανδρέας Δεβετζής, Τάνια Δημητρακοπούλου, Σταύρος Διακουμής, Γιάννης Διαμάντης, Νίκη Ελευθεριάδη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ειρήνη Κανά, Βλάσης Κανιάρης, Δήμος Κηπουρός, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτρούλης, Μιχάλης Μανουσάκης, Αλίνα Μάτσα, Χρυσόστομος Μουσμουλίδης, Σταύρος Μπαλτογιάννης, Ελένη Οικονόμου, Χρήστος Παλλαντζάς, Άγγελος Παναγιωτίδης, Σύνη Παπαγιάννη, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Αντωνία Παπατζανάκη, Ηρακλής Παρχαρίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Σάββας Πουρσανίδης, Άγγελος Ραζής, Παύλος Σάμιος, Χρήστος Σανταμούρης, Άγγελος Σκούρτης, Άγγελος Σπάρταλης, Τάκης Στεφάνου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Γιάννης Τζερμιάς, Νίκος Τρανός, Βίκυ Τσαλαματά, Μανώλης Χάρος, Αγνή Χρονοπούλου, Θοδωρής Χρυσικός. 

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: nooz.gr

Ημερομηνία: 10/10/2013