Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ανοίγει τις αίθουσές του στη σύγχρονη τέχνη (14/10). Σύγχρονοι πίνακες ζωγραφικής σε μινιμαλιστικά ομοιόμορφα βάθρα δίπλα σε αρχαία γλυπτά. Εικαστικές εγκαταστάσεις, έργα χαρακτηρικής και φωτογραφίες υπό τη σκιά του αρχαίου κλέους. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ενστερνίστηκε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού "Συμμαχία για τν Ελλάδα", που δραστηριοποιείται σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος, του γενικού διευθυντή του Γιώργου Καλούδη, και για δύο μήνεςθα φιλοξενηθούν 60 έργα αναγνωρισμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία και θα εκτίθενται μαζί με τα αρχαία γλυπτά.

Σκοπός δεν είναι η παράθεση ή η αντιπαραβολή των αρχαίων και των σύγχρονων έργων, αλλά η ενίσχυση του Μουσείου, καθώς τα έργα μετά το πέρας της έκθεσης θα δημοπρατηθούν, με τα 2/3 των εσόδων να καταβάλλονται για τη λειτουργία του Μουσείου και το υπόλοιπο 1/3 στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

"Πρωταρχικός στόχος μας είναι η προσφορά για το κοινό καλό. Να τονώσουμε τον εθελοντισμό, την ιδιωτική χορηγία και την προσφορά ώστε να ξεπεράσουμε προβλήματα ανυπέρβλητα. Δεν επιδιώκουμε συγκρίσεις και συμβολισμούς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. διευθυντής του Μουσείου, δρ Γεώργιος Κακαβάς. "Σε αυτή την έκθεση αποτολμάται η μέθεξη του αρχαίου, του κλασικού, του καταξιωμένου, του καθολικού με το νέο, το πρωτοποριακό, το αμφιλεγόμενο, το γνήσιο. Θέλουμε να επέλθει η προσδοκώμενη μέθεξη, όπου αρχαίακ αι νέα δημιουργήματα θα συνυπάρχουν και θα αναπνέουν στον ίδιο χώρο, θα σέρνουν τον ίδιο πυρρίχιο χορό της δημιουργίας, θα ξετυλίγουν αντάμα τον ίδιο μίτο της τέχνης, θα παιδεύουν και θα θέλγουν, θα θυμούνται και θα οραματίζονται."

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός ης τέχνης Μάνος Στεφανίδης, ανέφερε: "Αγωνίζομαι είκοσι χρόνια να ανοίξουν τα αρχαιογνωστικά μας μουσεία, σαφώς υπό όρους και προϋποθέσεις, με σεβασμό και αίσθηση της σημαντικότητας των χώρων, προκειμένου να υποδεχτούν νέα έργα και να επανενώσουμε τη σπασμένη κλωστή. Να δούμε το παρελθόν μέσα από τη ματιά του σήμερα. Δεν θα πάθουν τίποτα ούτε ο Δίας του Αρτεμισίου, ούτε ο Απόλλωνας του Ομφαλού ούτε ο Τριπτόλεμος από τη γειτνίαση με τα σύγχρονα έργα. Δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης ή παραλληλισμού. Μοιραία ωστόσο ο θεατής θα βρει συσχετισμούς. Δεν είναι εύκολο να εργαστείς σε έναν τέτοιο χώρο. Δεν είναι εύκολο να στήσεις ζωγραφική δίπλα σε γλυπτά. Είμαι σίγουρος ότι με αυτή την έθεση θα πείσουμε ακόμη και τους πιο δύσπιστους και καχύποπτους, ότι δικαιούμαστε να είμαστε σε αυτό το εξοικειωμένο με αυτόν εδώ το χώρο, να γνωρίσουν μέσω του παρόντος το παρελθόν και να αντιληρθούν πως, εν τέλει, υπάρχει μια αόρατη κλωστή που συνδέει τα πράγαμτα μέσα στον χρόνο εις πείσμα, συχνά του χρόνου. ίσως ειπωθεί πως αυτά ακριβώς τα "πράγματα" είναι παντελώς ανόμοια. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, θα απαντήσουμε, αλλά αυτό δεν απομειώνει διόλου την προσφορά των συγχρόνων δημιουργών και τη σημασία μιας τέτοιας εκδήλωσης προσφοράς".

Ειδική μνεία πραγματοποιήθηκε στο έργο του Βλάση Κανιάρη, όπου μια καθημαγμένη φιγούρα από το σήμερα "ανοίγει διάλογο" με τον Δία του Αρτεμισίου, σηκώνοντας στα χέρια της μια ελληνική σημαία. "Είναι η χαμένη μας αξιοπρέπεια", ανέφερε ο Μάνος Στεφανίδης, "ο τρόπος μας να βλέπουμε το σύγχρονο με το Βλέμμα στραμμένο στην παράδοση και την Ιστορία μας."

Info: Η έκθεση "Προσφορά", στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Δεκεμβρίου 2013, αποτελεί πρωτοβουλία της "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνου Στεφανίδης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., παρουσία του Πρωθυπουργού.

 

του ΓΙΑΝΝΗ Ε. ΣΤΑΜΟΥ


Πηγή: Ελευθεροτυπία (έντυπη έκδοση)

Ημερομηνία: 10/10/2013