Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση, που αποβλέπει στην ενίσχυση του έργου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η έκθεση "Προσφορά" έρχεται να δείξει ότι σε περιόδους κρίσης, η Τέχνη μπορεί να δώσει μια απολύτως πειστική απάντηση. Και αυτή γιατί η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σε επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Στεφανίδη, θα φιλοξενηθεί για δύο μήνες στις αίθουσες του μουσείου και στη συνέχεια τα εκτιθέμενα έργα θα δημοπρατηθούν.

"Ο σκοπός της έκθεσης", εξηγεί στην "ΗτΣ" ο γενικός διευθυντής της ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Γιώργος Καλούδης, "είναι να μαζευτούν χρήματα και να δοθεί το μεγαλύτερο ποσοστό από τη δημοπρασία, που θα κάνει ο Πέτρο Βέργος τον Δεκέμβριο, για την ενίσχυση της λειτουργίας του Μουσείου. Άλλωστε, ο στόχος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ είναι η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος με δράση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό προς την ενίσχυση του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, του τουρισμού και του εθελνοντισμού". Από την άλλη βέβαια, η παρούσα έκθεση πουθα διαρκέσει ως τις 15 Δεκεμβρίου, πέρα από τον ευγενή προορισμό της, διαθέτει και μια μεγάλη καλλιτεχνική αξία.

Στην ουσία πρόκειται για ένα απάνθισμα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα 60 έργα 45 Ελλήνων δημιουργών. Η δημοπράτηση των έργων αυτών με τη συνεισφορά των καλλιτεχνών είναι το επιστέγασμα της εθλεοντικής αυτής προσπάθειας που η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ αγκάλιασε και μετουσίωσε σε πράξη. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην "ΗτΣ" ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης Μάνος Στεφανίδης, "το πρώτο Μουσείο της χώρας έχει τις μισές αίθουσες κλειστές. Εϊναι ντροπή να υπολειτουργεί. Υπολογίζουμε ότι με τη δημοπρασία των έργων θα εισπράξουμε περίπου 300.000 ευρώ". [...]

Γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευές, παραστατικότητα, αφαίρεση, νεορεαλισμός, νεοεξπρεσιονισμός, μινιμαλισμός, εννοιολογική έκφραση, ναϊβισμός, υπερρεαλισμός, είναι κάποια από τα στοιχεία των εκτιθέμενων έργων -ένδειξη του πλουραλισμού που χαρακτηρίζει την πρότασή μας".

Γιώργος Βαϊλάκης


Πηγή: Ημερησία

Ημερομηνία: 02/11/2013

 Δείτε το απόσπασμα της εφημερίδας