Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Η έκθεση με διάρκεια μέχρι 15 Δεκεμβρίου παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις

 

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ομαδική έκθεση με τίτλο "Προσφορά. 65 Σύχρονοι Έλληνες Δημιουργοί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο" και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις. Η έκθεση αποτελεί μια καλλιτεχνική προσφορά για την οικονομική ενίσχυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), αφού μετά τη λήξη της έκθεσης τα έργα θα δημοπρατηθούν και τα δύο τρίτα των κερδών θα δοθούν στο μουσείο. [...]

 

Ο σκοπός

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης, ο οποίος γράφει μεταξύ άλλων:

"Από τους Άραβες του Μεσαίωνα έως τον Kant και από τους αρχαιολάτρες φιλόλογους και αρχαιολόγους της Οξφόρδης ή του Humbolt Univeristat είναι εκατοντάδες οι προσωπικότητες που ανέδειξαν, μελέτησαν και ερμήνευσαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στα όμματα της ανθρωπότητας: ο Nietzsche, ο Wilamowitz, o Schinkel, o Klenze, o Chateaubriand, o Canova, o Thordvaldsen, o Schlegel, o Keats ήσαν κάποιοι από αυτούς.

Κι εμείς; Τι γυρεύουμε εμείς σήμερα σε αυτή την κιβωτό του αρχαίου κάλλους, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο; Τίποτε περισσότερο από ένα έμπρακτο προσκύνημα περιορισμένης χρονικ΄ςη διάρκειας και από ένα αίτημα ευλογίας. Εδώ δεν χωρούν ούτε συγκρίσεις, ούτε αντιπαραθέσεις, ούτε εξυπνακισμοί. Ούτως ή άλλως, η κάθε εποχή φέρει τον δικό της σταυρό.

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι οι δεκάδες καλλιτέχνες δωρίζουν τα 2/3 της αξίας των έργων τους, ως συμβολική χειρονομία, σαρξ εκ της σαρκός των, για τις ανάγκες του μουσείου.

Γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευές, παραστατικότητα, αφαίρεση, νεο-ρεαλισμός, νεο-εξπρεσιονισμός, μινιμαλισμός, εννοιολογική έκφραση, ναϊβισμός, υπερρεαλισμός, είναι κάποια από τα στοιχεία των εκτιθέμενων έργων, ένδειξη του πλουραλισμού που χαρακτηρίζει την πρότασή μας".


Πηγή: Η Αξία - ένθετο "Εικαστικά"

Ημερομηνία: 09/11/2013

 Δείτε το απόσπασμα της εφημερίδας