Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Οι σύγχρονοι Ελληνες εικαστικοί δίνουν ανάσα ζωής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Προσφέρουν δημιουργίες τους και «βάζουν πλάτη» για το πρώτο μουσείο της χώρας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αυτή είναι η αλτρουιστική ιδέα που διαπνέει τη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου που εγκαινιάζεται -παρουσία και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και έχει ως τίτλο της «Προσφορά». Τη διοργανωτική σφραγίδα στην παρουσίαση έχει βάλει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Συμμαχία για την Ελλάδα», με πρωτοβουλία της οποίας συγκεντρώθηκαν σχεδόν 60 έργα που μετά το πέρας της έκθεσης θα βγουν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών «Πέτρος Βέργος».

Ο στόχος είναι η ενίσχυση του ιδρύματος, του οποίου τα οικονομικά -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο αναπληρωτής διευθυντής του δρ Γεώργιος Κακαβάς- «είναι σε άθλια κατάσταση».

Τρισδιάστατα γλυπτά αλλά και ζωγραφικοί πίνακες με την υπογραφή κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών θα βρίσκονται από την επόμενη εβδομάδα στη διάθεση του κοινού «προς τέρψη και απόλαυση».

Ατάκτως... ερριμμένες και υπό τη σκιά των κορυφαίων αγαλμάτων, οι δημιουργίες προσκαλούν τον επισκέπτη να ξαναδεί το παρελθόν και να αναλογιστεί το μέλλον.

«Τα 2/3 των εσόδων θα δοθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο» επεσήμανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Κακαβάς και πρόσθεσε: «Τα υπόλοιπα θα πάνε στους καλλιτέχνες για τη σημαντική προσφορά τους». Την επιμέλεια του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος έχει κάνει ο κ. Μάνος Στεφανίδης.

Συνολικά 45 δημιουργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και χάρισαν χωρίς κανένα ενδοιασμό έργα τους για τον ευγενή σκοπό. Δάφνη Αγγελίδου, Κωστής Γεωργίου, Απόστολος Γιαγιάννος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Παύλος Σάμιος, Αντωνία Παπατζανάκη, Μανώλης Χάρος, Σάββας Πουρσανίδης, Παναγιώτης Τανιμανίδης καθώς και άλλοι εικαστικοί περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που άνοιξαν γενναιόδωρα τα ατελιέ τους και έδωσαν τα καλλιτεχνικά τους δημιουργήματα.

«Η ιδέα ήταν ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι για το μουσείο» εξήγησε ο γενικός διευθυντής της «Συμμαχίας για την Ελλάδα» Γιώργος Καλούδης. «Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουμε στείλει για την έκθεση σχεδόν 3.000 προσκλήσεις σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Ολοι τους είναι πιθανοί αγοραστές».

Φυσικά, ο κ. Κακαβάς δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην περιοδική έκθεση του μουσείου για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, η οποία έχει προκαλέσει «έκρηξη» στην επισκεψιμότητα του ιδρύματος σημειώνοντας αύξηση κατά 81%. Τέλος, όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή παρουσίαση, η εκ περιτροπής λειτουργία των αιθουσών του -λόγω έλλειψης επαρκούς προσωπικού- συνεχίζεται, ενώ η πτέρυγα των Αγγείων είναι επισκέψιμη για το κοινό μόνο από τις 12.00 έως 15.00.

Σπουδή για μια σημαία στην αίθουσα του Δία

Από τα εκθέματα που θα συζητηθούν είναι αναμφίβολα η δημιουργία του Βλάσση Κανιάρη «Σπουδή για μια σημαία», την οποία μάλιστα χάρισε -για τον ευγενή αυτό σκοπό της ενίσχυσης του ΕΑΜ- η ίδια η σύζυγος του διεθνούς φήμης εικαστικού. «Είναι μια φιγούρα που σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία» επεσήμανε χθες ο επιμελητής της έκθεσης και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης. «Είναι ένα ξεχωριστό έργο του δασκάλου μου και για αυτό ήθελα να το έχω στην παρουσίαση». Μάλιστα, λόγω της σπουδαιότητάς του, αυτό το ιστορικό έργο θα βρίσκεται τοποθετημένο στην αίθουσα του Δία, τον πιο γνωστό χώρο του πολιτιστικού ιδρύματος. Να σημειωθεί δε ότι το τελικό ναι για την πραγματοποίηση της έκθεσης έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ άμεσα θα κυκλοφορήσει και σχετικός κατάλογος των έργων.

Γιώτα Βαζούρα


 

Πηγή: www.dimokratianews.gr

Ημερομηνία: 10/10/2013