Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish
  • 2slide.jpg
  • aslide.jpg
  • slideshow_slide_1.jpg



H EΥΔΑΠ, ως ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης ύδρευσης και αποχέτευσης της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, εστιάζει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς με στόχο την αειφόρο διαχείριση, τη σωστή χρήση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος.Για τους λόγους αυτούς, η Εταιρεία πραγματοποιεί δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα σε μαθητές της Δ, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού, καθώς σε αυτή την περίοδο της εκπαιδευτικής τους διαδρομής τα παιδιά διδάσκονται βασικές έννοιες για τον κύκλο του νερού, τη διαχείρισή του, την ιστορία του, τον καθαρισμό του, τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, καθώς και στοιχεία γεωγραφίας και μελέτης περιβάλλοντος που σχετίζονται με την κατασκευή υδροδοτικών έργων.

Τα δύο προγράμματα αυτά είναι το «Σπάμε το Φράγμα της μηχανικής» και το «Ταξίδι του Σταγονούλη».

«Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σπάμε το Φράγμα της Μηχανικής» εστιάζει στη μεγάλη αξία της κατασκευής του έργου του Φράγματος Μαραθώνα και τον ρόλο του διαχρονικά, τόσο κοινωνικά όσο και τεχνολογικά.  

 Τα παιδιά, ​​μέσα από το ομαδικό παιχνίδι, καλούνται να ανακαλύψουν τις απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα, όπως: 

«Από πού λέτε να έρχεται το νερό και πώς φτάνει στο ποτήρι μας; Ποιο σπουδαίο έργο έγινε περίπου 100 χρόνια πριν για να πίνουμε εμείς, σήμερα, καθαρό νερό; Ποια ήταν η τεχνολογία της εποχής; Τι εργαλεία χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί το Φράγμα του Μαραθώνα, ένα τεχνολογικό επίτευγμα του 1926; Ποιες ειδικότητες επαγγελμάτων εργάστηκαν; Πόσοι ήταν; Τι φορούσαν; Τι έτρωγαν; Πώς ζούσαν;» 

Αυτά και πολλά ακόμη θα γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, με σημαντικό εργαλείο το υλικό του Ιστορικού Αρχείου της ΕΥΔΑΠ. Θα ταξιδέψουν στην ιστορία, θα ανακαλύψουν πόσο σημαντικό είναι το νερό για τη ζωή μας, από την αρχαιότητα έως σήμερα, και, λύνοντας μυστήρια, θα μάθουν πώς κατασκευάζεται ένα ​​μηχανικό έργο, όπως είναι το Φράγμα του Μαραθώνα.  

 Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό  πρόγραμμα σχεδιάστηκε με γνώμονα την διαδραστική εκπαίδευση, τη βιωματική εκμάθηση και την παραγωγή γνώσης. Τόσο ο χώρος που διεξάγεται το πρόγραμμα όσο και η τρισδιάστατη κατασκευή, που θυμίζει επιτραπέζιο παιχνίδι, διεγείρουν την περιέργεια του παιδιού και το καλούν σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης και αναζήτησης για όλα όσα μπορεί να κρύβει το Φράγμα του Μαραθώνα.  

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε ένα από τα ανακαινισμένα κτίρια του παλαιού οικισμού στο Μαραθώνα που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια κατασκευής του φράγματος για έναν σημαντικό αριθμό των εργαζομένων του έργου και των οικογενειών τους.

«Το ταξίδι του Σταγονούλη»


Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Το ταξίδι του Σταγονούλη», ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, επιδιώκει τη διασαφήνιση βασικών εννοιών σχετικά με το νερό και τη διαχείριση του, την κατανόηση περιβαλλοντικών αξιών, την απόκτηση γνώσεων και την καλλιέργεια περιβαλλοντικών ευαισθησιών που μπορούν να μετουσιωθούν σε πρωτοβουλία και δράση από τη νέα γενιά.


Βασικός κορμός του προγράμματος είναι η παρουσίαση μιας σειράς εικόνων που καλύπτουν θεματικά όλη την προαναφερθείσα δομή του περιβαλλοντικού προγράμματος με την ταυτόχρονη αφηγηματική και επεξηγηματική ανάπτυξη που γίνεται από τον παρουσιαστή του προγράμματος, εστιάζοντας στον κύκλο διαχείρισης του νερού από την ΕΥΔΑΠ, μεταφέροντας παράλληλα και μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην ανακαινισμένη και ειδικά διαμορφωμένη για το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα αίθουσα της Εταιρείας στον Περισσό, αποτελώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για την υποδοχή των μικρών επισκεπτών.

 Τα παιδιά λαμβάνουν αναμνηστικά δώρα από την ΕΥΔΑΠ για να κρατήσουν στο μυαλό τους ζωντανά τα ερεθίσματα που έλαβαν από την συμμετοχή τους.

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν.

Μπορείτε να κάνετε online την κράτηση σας, μέσα από την εταιρική της ιστοσελίδα www.eydap.gr

 

Μας στηρίζουν...