Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish
  • 2slide.jpg
  • aslide.jpg
  • slideshow_slide_1.jpg

 

Η Άμβυξ είχε μια εξαιρετική χρονιά, καθώς κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ καθαρού τζίρου και μικτών κερδών, με σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με το 2021, +26% και +29% αντίστοιχα, με παράλληλη θεαματική βελτίωση της κερδοφορίας προ φόρων, κατά 52%.

Η Άμβυξ, η παλαιότερη εταιρεία του κλάδου των αλκοολούχων, επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη σημαντική της θέση στην αγορά. Ο συνδυασμός του καταξιωμένου χαρτοφυλακίου της, που περιλαμβάνει εμβληματικά brands, της φήμης της στην αγορά και της στρατηγικής της να επενδύει σε νέες συνεργασίες για να ενισχύει με νέα προϊόντα συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της, την οδήγησαν για άλλη μια χρονιά σε αυτά τα αποτελέσματα. Η Άμβυξ, μέσα στο 2022, προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της δύο νέα προϊόντα του Οίκου Moët Hennessy, με τον οποίο διατηρεί συνεργασία πλέον για 106 χρόνια: τη σαμπάνια Armand De Brignac, που αποτελεί σύμβολο πολυτέλειας, και το καινοτόμο premium aperitif Chandon Garden Spritz.

Περαιτέρω ενίσχυσε το Τμήμα Oenothèque με το Κτήμα Παλυβού και το Κτήμα Κοκοτού, όπως και προσέθεσε στην γκάμα προϊόντων που εμπορεύεται τη Νο1 μπίρα στην Ισπανία, την Estrella Galicia, και τα λικέρ και σιρόπια του Οίκου De Kyper, ο οποίος δραστηριοποιείται στη δημιουργία υψηλής ποιότητας ποτών. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις το 2022 παρουσίασαν αύξηση +21% και ανήλθαν σε ποσό 118.930 χιλ. ευρώ (86.748 χιλ. ευρώ άνευ ΕΦΚ και αύξηση +26%), έναντι 98.080 χιλ. ευρώ για το 2021 (68.890 χιλ. ευρώ άνευ ΕΦΚ), παρά τις συνεχιζόμενες ελλείψεις λόγω των επιπτώσεων, αφενός της γεωπολιτικής αστάθειας εκ των γεγονότων στην Ουκρανία και αφετέρου των δυσλειτουργιών που επέφερε η πανδημία των προηγούμενων ετών στην παγκόσμια παραγωγή. Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχή προσπάθεια της Άμβυξ να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην αγορά, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις της παρά τις δυσχέρειες, εκμεταλλευόμενη τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικά του τουριστικού τομέα.

Τα μικτά κέρδη παρουσίασαν αύξηση +29% και ανήλθαν στο ποσό των 32.980 χιλ. ευρώ έναντι ποσού κερδών 25.480 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ το αποτέλεσμα κερδών προ φόρων παρουσίασε θεαματική βελτίωση, ανερχόμενο σε 7.214 χιλ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρου ποσού 4.741 χιλ. ευρώ του 2021, δηλαδή αύξηση +52%. Χαρακτηριστικό στοιχείο, πέραν της θεαματικής βελτίωσης της κερδοφορίας, αποτελεί η ιδιαίτερα υγιής εικόνα που συνεχίζει για ακόμα μία χρήση να παρουσιάζει ο ισολογισμός της εταιρείας, με τον καθαρό δανεισμό να καθίσταται αρνητικός, καθώς τα χρηματικά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις, που βρίσκονται σε μηδενικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερκαλύπτονται κατά 2,4 φορές από τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού, εξασφαλίζοντας έναν συμπαγή δείκτη ευρωστίας για την επίτευξη των μελλοντικών στρατηγικών της πλάνων.

Ο Γιάννης Αρτινός, Γενικός Διευθυντής της Άμβυξ, δήλωσε: «Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που το 2022 αποτέλεσε ακόμα μία χρονιά-ορόσημο στη μακρά ιστορία μας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνέπειες που είχε στην παγκόσμια οικονομία, αντισταθμίσαμε πλήρως τις επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών μας. Εμπλουτίσαμε το χαρτοφυλάκιό μας με νέες, στρατηγικές συνεργασίες, ενδυναμώσαμε τον οργανισμό μας με ανθρώπινο δυναμικό, εξελίξαμε τα λειτουργικά εργαλεία μας και συσφίξαμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με τους πελάτες μας, παρέχοντάς τους νέα  ροϊόντα και υπηρεσίες. Θεωρούμε ότι η πολύ καλή πορεία του 2022 θα συνεχιστεί και το 2023 και αισιοδοξούμε για περαιτέρω ανάπτυξη του κύκλου εργασιών, των επενδύσεων και της κερδοφορίας της εταιρείας».

Μας στηρίζουν...