Greek Arabic Dutch English German Italian Portuguese Swedish

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 11.11.2015, στο Μουσείο Μπενάκη, ημερίδα με θέμα "Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία."

Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και η Ελληνική Αστυνομία, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός "Συμμαχία για την ΕΛλάδα". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές του Λος Άντζελες (LAPD), τη Γενική Εισαγγελία της Πολιτείας της Βιρτζίνια και το ίδρυμα "Voice for the Animals".

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός του Σώματος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου, Υποστράτηγος Δημήτριος Γεωργατζής, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί. Επίσης, παρεβρέθηκαν η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Κα Ειρήνη Μολφέση και ο Γενικός Διευθυντής του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού "Συμμαχία για την Ελλάδα", κ. Γιώργος καλούδης.

Ομιλητές ήταν, η Ανώτερη Πολιτειακή Εισαγγελέας και Διευθύντρια της μονάδας Δικαίου των Ζώων στην Πολιτεία της Βιρτζίνια, Michelle Welch, η Αστυνόμος Α' Kelly Mulldofer και ο Επιθεωρητής Hector Sanchez της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λος Άντζελες (LAPD), η αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Αθηνά Θεοδωροπούλου, ο Αστυνόμος Α' Περιστέρης Απόστολος της ΕΛ.ΑΣ. καθώς επίσης Ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί επί του θέματος. Κατά την έναρξη της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Κα Ειρήνη Μολφέση σημειώνοντας:

"Για τους σοφούς της νομικής επιστήμης η προστασία των ζώων πάει χέρι-χέρι με την προστασία των ανθρώπων. Χαίρομαι που ο Υπουργός και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησαν τη σοβαρότητα του περιεχομένου της Ημερίδας και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε σήμερα εδώ αστυνομικούς από όλη την Ελλάδα.

Αυτοί οι αστυνομικοί θα μεταφέρουν στη συνέχεια την εμπειρία τους στα Τμήματα, όπου υπηρετούν. Τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε σήμερα πρώτη φορά επισήμως στην Ελλάδα, τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή του Νόμου στις ΗΠΑ και τα ευρήματα του FBI, τεκμηριώνουν δυστυχώς την άποψη ότι εκεί που κακοποιούνται ζώα, κακοποιούνται και οι άνθρωποι."

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Τζανέτος Φιλιππάκος, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

"Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η ημερίδα αυτή, διότη η εποχή μας, οι μέρες μας έχουν βία, βία που εξκινά από την κακομεταχείριση των ζώων, φτάνει στην οικογένεια και γενικά εμφανίζεται με διάφορες μορφές απειλώντας την ποιότητα, που πρέπει να έχει ο άνθρωπος μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το πλαίσιο που υπάρχει είναι ικανοποιητικό. Μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Πρέπει να πούμε ότι επιτελείται τεράστιο έργο. Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και οι ένστολοι καθημερινά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να μην υπάρχει κακομεταχείριση στα ζώα, να μην υπάρχει βία και σε κάθε περίπτωση ανταποκρίνονται άμεσα με τον καλύτερο τρόπο.

Η βία παρουσιάζεται με διάφορες μορφές, απειλεί τον άνθρωπο, απειλεί τα ζώα, απειλεί οτιδήποτε είναι όμορφο, οτιδήποτε έχει να δώσει ανθρωπιά και ευαισθησία, που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να ζήσει και να δημιουργήσει μέσα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Θέλω να ευχηθώ τα συμπεράσματα, που θα εξαχθούν να είναι τέτοια, ώστε να μας δώσουν την ώθηση που χρειάζεται, για να μπορέσουμε πιο οργανωμένα, πιο ενημερωμένα και πιο αποφασιστικά, να επιδιώξουμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα εκείνα, ου θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των ζώων, αλλά και των ανθρώπων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι."

Αντίστοιχα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Τσακνάκης ανέφερε:

"Η σημερινή Ημερίδα, αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την Ελληνική Αστυνομία, γιατί για πρώτη φορά αναπτύσσεται μια συνεργασία προκειμένου να αναδειχθούν πολύ σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ της κακοποίησης των ζώων, της παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας όπως και άλλων μορφών βίας. Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθσία το θέμα της προστασίας των ζώων και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα περιστατικά κακομεταχείρισής τους, που πραγματοποιούνται κατά καιρούς. Παράλληλα, στηρίζει κάθε προσπάθεια που γίνεται προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης φιλοζωικής συνείδησης και κουλτούρας στη Χώρα μας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας.

Η ορθή μεταχείριση των ζώων καταδεικνύει υψηλό επίπεδο παιδείας και η σωστή διαμορφωμένη κοινωνική κουλτούρα. Αισθάνομαι την ανάγκη να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του όλου ζητήματος παρέχοντας την όποια νόμιμη συνδρομή ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους Φορείς, Υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Φιλοζωικά Σωματεία και πολίτες τόσο της Χώρας μας όσο και του Εξωτερικού.

Το σημαντικότερο όμως ζήτημα, είναι η σύνδεση της κακοποίησης ζώων με άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Οι πολυετείς έρευνες καταδεικνύουν πως το κοινωνικό αυτό φαινόμενο, έχει πολύ βαθιές εκφάνσεις και σχετίζεται άμεσα με το σύνολο σχεδόν των έκνομων και βίαιων συμπεριφορών, όπου μία εξ αυτών είναι και η οικογενειακή βία."

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, συντονιστής της οποίας ήταν ο κλινικός ψυχολόγος Αλέξης Μορντώ, συζητήθηκε και αναπτύχθηκε το ζήτημα της σύνδεσης ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης των ζώων. Αναλύθηκε επιστημονικά τόσο η ψυχολογική, όσο και η αστυνομική και η νομοθετιή προσέγγιση του θέματος, οδηγώντας στην εξαγωγή χρήσιμων και σημαντικών συμπερασμάτων, ενώ παρουσιάστηκαν - για πρώτη φορά στην Ευρώπη - τα συμπεράσματα εφαρμογής του νόμου στις ΗΠΑ για σύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και το οργανωμένο έγκλημα.

Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη του Υπουργείου Προστασία του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας από όλη τη χώρα, καθώς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Εισαγγελικών Αρχών.


Πηγή: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ημερομηνία: Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2015